Mindennapi ritmusaink

Óvodánk reggel 7.30-tól délután 16.30-ig tart nyitva; két fő képzett pedagógussal és egy segítővel működünk.

Az óvónők 7 óra körül érkeznek. Előkészítik a termet a gyerekek fogadására, a művészeti tevékenységeket, a reggelit. A gyerekek érkezése folyamatos 8.30-ig bezárólag. Az érkezők igény szerint megreggeliznek.

A szabad játék 10 óráig tart, mely időszakban a gyerekek művészeti tevékenységeket is végeznek a játék mellett. Hétfőn rajzolnak, kedden gyapjúképek készítenek, szerdán festenek, csütörtökön cipót sütnek, péntekenként viasz gyurmáznak.

A délelőtt folyamán gyümölcsöt eszünk, melynek alapja az alma, de kiegészül az idénygyümölcsökkel, ősszel szilvával, szőlővel, körtével, tavasszal eperrel, málnával. Gyakran törünk diót is hozzá.

10 órakor kis közös éneklés mellett rendberakjuk a csoportszobát és az évszakasztal köré ülünk egy székkörbe. Itt a gyertyagyújtás után elmondunk egy fohászt majd az évkörhöz kapcsolódó ritmikus játékokat játszunk versekkel, dalokkal, mozgással kísérve.

A reggeli kör után az egyik óvónő vezetésével a gyerekek az udvarra mennek. A másik óvónő pár gyerekkel előkészíti a termet az ebédhez, megterítenek. Ezután ők is követik a többieket az udvarra. Az udvarunk lehetőségei kiválóak. Zárt és viszonylag csendes, nagyon jó környezet a kisgyerekek felfedező, mozgás- és fantáziafejlesztő játékaihoz. Minden nap, akár esős időben is, másfél órát a szabad levegőn töltünk.

12 órakor átöltözés és tisztálkodás után ülünk az ebédhez, mely minden nap az adott nap gabonájához kapcsolódó meleg egytálétel. Ez időszakonként változhat az igényektől függően.

Ebéd után leszedjük az asztalt, rendet rakunk, a függönyöket behúzzuk és ebben a csendes, jóllakott, ellazult hangulatban ülünk ismét az évszakasztal köré a mesehallgatáshoz. A meseválasztás függ az ünnepi időszaktól és a csoport állapotától is.

A pénteki nap rendje eltér a hét többi napjától. Érkezés, reggeli és művészeti tevékenység után kirándulni indulunk. A Jegenyevölgy nagy tisztása a cél. A réten, a patakpartján közösen megtízóraizunk és ezután a gyerekek szabadon játszanak. Gyakran megtörténik, hogy kérésükre a ritmikus körjátékot a mezőn játsszuk el, néha óvónői irányítás nélkül. 12 órára, az ebédre érünk vissza az óvodába.

A napirend ismétlődő ritmusa nagyon fontos a gyerekeknek. Biztonságot, orientációs kapaszkodót és nyugalmat jelent. Igyekszünk ezt őrizni és csak ünnepnapok kapcsán eltérni tőle. A napi- és hetirend alapja az éves rendnek.